top of page

Μίσθωση ακινήτων (μέρος Β)

Βήματα που πρέπει να γίνουν για να εξεταστεί η φορολογική θέση ΦΠΑ κάθε ενοικιαζόμενου υποστατικού


Κατ’ αρχάς να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος Ν.157(Ι)/2017, ο οποίος εφαρμόζεται από τις 13.11.2017, προνοεί την υποχρεωτική επιβολή ΦΠΑ στις μισθώσεις ακινήτων των οποίων οι συμβάσεις χρονολογούνται μετά από αυτή την ημερομηνία. Η υποχρέωση επιβολής ΦΠΑ στις μισθώσεις παύει να υφίσταται εφόσον ο εκμισθωτής επιλέξει να μην επιβάλει ΦΠΑ αφού προηγουμένως ειδοποιήσει γραπτώς τον Έφορο για αυτή του την επιλογή. Η επιλογή μη φορολόγησης είναι γνωστή ως  “Opt out option” και δεν πρέπει να συγχίζεται με την περίπτωση επιλογής φορολόγησης ή όχι γνωστής ως “Opt in option” . 

Εφόσον η μίσθωση υπόκειται στο ΦΠΑ, ο φόρος εισροών που σχετίζεται είτε με την αγορά ή ανέγερση του ακινήτου διεκδικείται ως πίστωση. Το ίδιο ισχύει για έξοδα συντήρησης και επιδιόρθωσης του εν λόγω ακινήτου. Πριν την αλλαγή της νομοθεσίας και επιβολής ΦΠΑ επί της μίσθωσης ακινήτων  δεν ήταν δυνατόν να διεκδικηθεί οποιοσδήποτε φόρος εισροών εφόσον η ενοικίαση αποτελούσε εξαιρούμενη συναλλαγή.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κανονισμό 76 (Σχέδιο Κεφαλαιουχικών Αγαθών), ο φόρος εισροών επί της απόκτησης ή ανέγερσης του ακινήτου  αναπροσαρμόζεται, ανάλογα με τη χρήση του, για διάστημα 10 χρόνων από την ημερομηνία απόκτησης ή 10 χρόνια από την ημερομηνία που τέθηκε για πρώτη φορά σε χρήση.


Περισσότερα διαβάστε στον πιο κάτω σύνδεσμο:

bottom of page