top of page

Μίσθωση ακινήτων (μέρος Α)

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τον τροποποιητικό νόμο Ν.157(Ι)/2017, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 13/11/2017, και στη συνέχεια, μέσω των ενημερωτικών μας σεμιναρίων και δελτίων πληροφόρησης που σας έχουμε αποστείλει, η φορολόγηση της μίσθωσης ή/και ενοικίασης ακίνητης ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική, εφόσον πραγματοποιείται σε μισθωτή υποκείμενο στον φόρο για σκοπούς άσκησης φορολογητέας επιχειρηματικής δραστηριότητας – εξαιρούμενης της περίπτωσης μίσθωσης κτιρίου το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία και σύμφωνα με τις πρόνοιες της ερμηνευτικής εγκυκλίου αρ. 220.


Ο εκμισθωτής δύναται να επιλέξει να ενημερώσει τον Έφορο Φορολογίας, για τη μη φορολόγηση της μίσθωσης ή/και ενοικίασης ακίνητης ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το έντυπο Τ.Φ 1220 το οποίο για δική σας ευκολία, επισυνάπτεται.


Ο Έφορος Φορολογίας μας έχει ενημερώσει πρόσφατα ότι η πιο πάνω ενημέρωση, (της επιλογής μη φορολόγησης) δεν φαίνεται να τυγχάνει καθολικής εφαρμογής, ενδεχομένως λόγω παράληψης των εκμισθωτών, και προτρέπει όπως οι εκμισθωτές αποστείλουν, έστω και τώρα, τη γνωστοποίηση μιας τέτοιας επιλογής τους προς αποφυγή επιβολής ΦΠΑ στη μίσθωση (με δικαίωμα πίστωσης του φόρου εισροών στο κόστος κατασκευής / επισκευής της ακίνητης ιδιοκτησίας όπου και εάν εφαρμόζεται).

Παρακαλούνται όπως όσοι διαθέτετε ακίνητα τα οποία μισθώνετε / ενοικιάζετε χωρίς να επιβάλλετε ΦΠΑ, λόγω της πιο πάνω επιλογής σας, και δεν έχετε προχωρήσει σε ενημέρωση του Εφόρου Φορολογίας με το πιο πάνω έντυπο, όπως το πράξετε άμεσα.


Ο οίκος μας και το φορολογικό μας τμήμα, είναι στη διάθεση σας για να σας εξυπηρετήσουν, σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε απορία.


Βρείτε το έντυπο στον πιο κάτω σύνδεσμο:

bottom of page